Dorsum sikeresen implementálta a Clavis C4 rendszert a Takarék Csoport integrált környezetében

Dorsum Takarek implementació

A Dorsum Zrt. 2019. év elején sikeresen befejezte a kiépítését a Takarék Csoport új, integrált értékpapír számlavezető rendszerének. A Takarék Kereskedelmi Bank (egykori FHB) Takarék Csoportba történt integrációja után szükségessé vált a meglévő rendszerek egységesítése is. Mivel a Dorsum Zrt. mindkét félnek már szállított Clavis, értékpapírkezelő rendszert így a Takarékbank Zrt. vezetősége úgy döntött, hogy az egységes rendszer kialakítására is a Dorsum Zrt-t bízza meg. A Takarék Kereskedelmi Bankkal mintegy 10 éves, míg a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.-vel (MTB), illetve annak jogelődjeivel mintegy 20 éves együttműködés áll a vállalatok mögött.

A projekt során három meglévő, korábbi rendszert kellett egységesíteni, mellyel a csoport minden tagja számára egységesen használható integrált C4-es Clavis rendszer jött létre 2019 elejére. Az új integrált rendszer a csoport teljes befektetési szolgáltatási tevékenységét kiszolgálja, az erre dedikált mintegy 750 takarékszövetkezeti fiókban és az elektronikus csatornákon keresztül. A rendszerben mintegy 3000 ügyintéző, több mint 120 000 a csoportnál befektetési szolgáltatást igénybe vevő ügyfél ügyeit intézheti. A rengeteg átalakítás közül kiemelendő, hogy a rendszerben teljesen megújultak a külső interface-ek, a Treasury által használt OMS alkalmazás, új határidős modul került implementálásra, valamint egységesítésre kerültek a rendszerben használt tranzakciós folyamatok.
A projektben elért eredmény értékét különösen az teszi naggyá, hogy a Takarék csoportban elsőként a befektetési szolgáltatások tekintetében jött létre egy olyan integrált rendszer, ahol minden ügyfél egyetlen rendszeren keresztül, egységesen kerül kiszolgálásra.

Farkas Róbert a Takarékbank ügyvezető igazgatója szerint „A projekt eredményeként a Takarékbank rendelkezik ma Magyarország legjobb értékpapír számlavezető rendszerével.”

Nádoryné Viga Ilona, a Dorsum HU Business Igazgatója szerint „A projekt kihívásokkal teli volt, de a végeredmény magáért beszél, nagyon örülünk, hogy egy ilyen egyedülálló, komplex rendszert hozhattunk létre a csoportnak.”

A sajtóközlemény letölthető innen.

Magyar Takarékszövetkezeti Bank:

Az MTB Zrt. mint központi bank az irányító és holdingközpont szerepet tartja meg a Takarék Csoporton belül. Az MTB Zrt-nél összpontosul az irányítási funkciókon túl minden olyan központi banki tevékenység, ami az integrációs törvény szerint a központi bank feladata. Itt koncentrálódnak a leánycégek, a befektetések, legyen az lízing, faktoring, alapkezelés, követeléskezelés vagy ingatlankezelés. Ezek tulajdonosi joggyakorlása az MTB Zrt.-nél marad. Ezenkívül az MTB Zrt. három kiemelt ún. központi banki tevékenységet lát el: egyrészt a csoporton belül klíringházként funkcionál, tehát a takarékok GIRO-forgalma az MTB Zrt.-n keresztül zajlik. Másrészt az MTB látja el a bankkártya forgalmazási feladatokat. Harmadrészt pedig a befektetésszolgáltatási tevékenység is nála marad. Két utóbbi szolgáltatási körben a takarékszövetkezetek jelenleg is az MTB Zrt. ügynökei.

Dorsum:

A Dorsum egy többszörös díjnyertes, innovatív befektetési szoftver szolgáltató. Az 1996-os alapítása óta vezető szoftvergyártó céggé vált a közép-kelet-európai régióban. Befektetési szoftvercsaládjuk sokoldalú megoldást kínál a tőke- és vagyonkezelő piacok szereplői számára. Ügyfeleiket egyedülálló együttműködéssel támogatják a funkcionalitás, az idő és a költségvetés kialakítás tekintetében.

Az újságírók az alábbi elérhetőségeken érdeklődhetnek:
Dorsum Zrt.
Email: info@dorsum.eu
Telephone: +36 1 4873030
H-1012 Budapest, Logodi str. 5-7.
www.dorsum.eu