Befejeződött a DORSUM Zrt. által megvalósított „Magyar nyelv felismerő, értelmező és reprodukáló funkciókat tartalmazó chatbot szolgáltatás több platformra” című 2018-1.1.2-KFI-2018-00006 azonosító számú projektje.

VKE_dorsum

A „magyar nyelv felismerő, értelmező és reprodukáló funkciókat tartalmazó chatbot szolgáltatás több platformra” projektet a Dorsum Zrt. kiemelkedő sikerrel zárta. A projekt három különböző szakaszában három különböző, mégis egy központi megoldásra épülő eredménytermék lett leszállítva.

Az első szakaszban olyan chatbot készült el sikeresen, amivel magyar nyelven is lehet szabad-szöveges, írott beszélgetéseket folytatni. A teszteléshez HR témákkal foglalkozó adatbázis lett összeállítva a botnak, ami kiegészült gazdag „small talk” kategóriába sorolható témákkal is, mint pl. viccmesélés, hogylét iránt érdeklődés, időjárás információról tájékoztatás, káromkodásokra reagálás, stb. A rendszer helyes válasz arányai megfeleltek a sikerkritériumban kitűzötteknek, ami az adatbázis bővítésével tovább javítható.

A második szakaszban a chatbot motor köré gazdagabb, pénzügyi központú funkcionalitás lett fejlesztve, az ügyfélautentikációval járó lehetőségekre fókuszálva, aminek eredményeként egy olyan kétirányú, bankbiztonsági előírásoknak megfelelő csatornán folyó, valós-idejű ügyfélkommunikációs rendszer jött létre, ami lehetővé teszi a befektetési tanácsadók és ügyfeleik közötti automatizált elemekkel kiegészített kommunikációt. A rendszerben a kétirányú chat mellett a chatbot aktívan támogatja a tanácsadó munkáját és segíti az ügyfeleket edukációs tartalmakkal, kérdések megválaszolásával, és 24/7 rendelkezésre állással. A chatbot rendszerre épül az automatizált üzenetküldés is, aminek köszönhetően az ügyfelek azonnali tájékoztatást kapnak a portfóliójuk állapotáról, lejáró befektetéseikről, likvid eszközeikről stb. manuális munka nélkül.

A harmadik szakaszban pedig a chatbot magasabb szintre lépett, és olyan Tv alapú alkalmazás készült, ami a nappaliban, hang alapú parancsokat végrehajtva mutatja meg az ügyelek számára a befektetéseik jelenlegi állapotát, a Profit&Loss alakulását historikus adatok alapján, valamint a mindenkori kockázati besorolásukat, mindezt a nappalijuk kényelmében, okos televíziók képernyőjén.

Összességében kimondhatjuk, hogy a projektre kitűzött célokat a Dorsum Zrt. sikerrel érte el, amit az is bizonyít, hogy a projekt eredménytermékei már most a piac és az iparág hasznára válnak: az automatizált kommunikációs rendszert aktívan értékesítik mind belföldi, mind külföldi piacokon, a magyar nyelvű chatbottal szerzett tapasztalataikat pedig aktívan hasznosítják a Mesterséges Intelligencia Koalíció workshopjain, értekezletein.