A Dorsum Securities Clearing terméke a WealthBriefing Europe 2021 legjobbjai között

Dorsum WealthBriefing award finalist 2021

A Dorsumot beválasztották a legjobbak közé az idei, immár kilencedik alkalommal megrendezett WealthBriefing European Awards díjátadón a Transaction processing kategóriában.

A hosszú évek alatt elért szakmai sikerekre és a független kiválasztási folyamatra építve, idén kilencedik alkalommal hirdette meg a WealthBriefing Europe Awards a díjátadón a legjobbak közé jutott cégek és szoftver megoldások listáját. A WealthBriefing immár 15 éve látja el az európai vagyonkezelési szakmát riportokkal és hírekkel, ezért nagy tapasztalattal rendelkeznek ahhoz, hogy elfogulatlanul és világosan átlássák, milyen teljesítmények és megoldások számítanak kiemelkedőnek és innovatívnak a piacon.  A WealthBriefing díj legjobbjai közé került cégek és megoldások kiemelkednek versenytársaik közül, hiszen kézzel foghatóan különleges szolgáltatásokat és termékeket nyújtanak.

robert_koKő Róbert, a Dorsum vezérigazgatója a cég sikerét követően így fogalmazott: „Kiemelkedően büszkék vagyunk, mivel ez az első alkalom, hogy a Securities Services termékcsaládunkból származó megoldásunkat nemzetközi szinten is elismerik. Egy évvel ezelőtt jött létre ez az új termékcsalád, és már több európai bankkal is tárgyalásokban vagyunk az esetleges együttműködésekről. A top megoldások közé választásunk megerősíti, hogy a megfelelő digitális megoldásokat tudjuk nyújtani ügyfeleink legégetőbb problémáinak megoldására, amire nagyon büszkék vagyunk. ”

A WealthBriefing bírái pedig így nyilatkoztak: “A szakmai zsűrit nagyon lenyűgözte a Dorsum részletes és konkrét, valamint meggyőző példákkal alátámasztott pályázati anyaga. A cég egyértelműen az egyik vezető szereplő a vagyonkezelési piacon a tranzakció-feldolgozás terén.”

A legjobbak közé választott termékünk, az értékpapírpiaci szereplők – befektetési szolgáltatók és letétkezelő bankok – igényeit szolgálja ki, automatizált STP (straight-through-processing) munkafolyamatokkal. Az összes értékpapír-kiegyenlítési lépés és adat átlátható és felhasználóbarát megjelenítésével a rendszer megfelel a jogszabályi követelményeknek és a piaci elvárásoknak.

A Dorsum Securities Services Clearing terméke átlátható módon  külön felületen jeleníti meg az összes bejövő és kimenő SWIFT üzeneteket, a beépített audit és kontroll funkciók un. pre-check vizsgálatokat végeznek, melynek eredményét, amennyiben hibát talál külön egy Feladatkezelő képernyőn jeleníti meg warning – figyelmeztető, vagy error- hibás státusszal.  Ezt követően a modul interfészeken keresztül automatikusan üzleti tranzakciókat hoz létre a back-office rendszerekben. Az elszámolási napon vagy korábban az Ügyfélszerződések szerint, az üzleti tranzakciókból automatikusan kimenő SWIFT instrukciót épít és küld, a háttérrendszerből beérkező fedezet státuszt követően az elszámolási standardok felhasználásával (SSI). A piacról beérkezett, SWIFT alapú státusz üzenetek folyamatosan nyomon követhetők, ezek alapján Ügyfél értesítések automatikusan swiften vagy e-mailben kiküdésre vagy átadásra kerülnek és megjeleníthetők webplatformokon. A kiegyenlítés tényleges napján az értékpapír-elszámolásra automatizált, STP folyamat indul a piacról bejövő konfimációk alapján. A modul elküldi a tényleges elszámolási dátumot és az elszámolási összeget a back-office rendszereknek annak érdekében, hogy analitikusan megkezdhessék a könyvelési folyamatokat. Miután a modul visszakapta a könyvelt státusz információt a back-office (készpénz- és értékpapírkezelő) rendszerektől, automatikusan megerősítést, konfirmációt küld az ügyfeleknek SWIFT-en, e-mailben  vagy webes platformokon jeleníti meg az elszámolt státuszt. A termék igazán nagy előnye, hogy az elszámolási folyamatok automatizmusa miatt a kézzel végzett munka minimálisra csökkenthető, ezáltal a hatékonyság nagymértékben nő, miközben a manualitásból eredő hibák nullára csökkenthetők.

Ezzel a termékkel nem csak a lokális, de a nemzetközi tőkepiacokon is versenyképes befektetési és letétkezelési szolgáltatást nyújthatnak Ügyfeleink.  Ezen felül az új SDR jogszabályok és a jövőbeli új EU direktívák is könnyen implementálhatók a modul rugalmas folyamatkezelése, az azt kiszolgáló mikroszervízek miatt, melyek a modul keretrendszerének részei.