Hogyan fektet be a Millennial generáció

how millennails investing_dorsum

Click for the English version.

Új kutatások szerint a Millennial generáció kiadásai és befektetései a COVID-19 járvány óta jelentősen eltérnek attól, ahogyan a generáció 2019-ben kezelte megtakarításait. A nagyobb online befektetési alkalmazásokon megnyitott számlák száma megnövekedett, annak ellenére, hogy minden idők egyik legrosszabb pénzügyi negyedévét tapasztaltuk. Néhány fiatalabb generációs befektető a gazdasági visszaesést lehetőségnek fogta fel és részvények, egészen pontosan technológiai részvények vásárlásába kezdett. Ráadásul ezeknek a befektetéseknek a többségét robo-tanácsadók segítségével végezték.

A járvány előtt az Y generáció, ellentétben az idősebbekkel, nem igazán rendelkezett befektetésekkel, mert más pénzügyi prioritásaik voltak, például saját otthonra gyűjtöttek vagy a felsőoktatási tandíjakkal kapcsolatos adósságaikat próbálták rendezni. De más tényezők is hozzájárultak ahhoz, hogy az Y generáció ne fektessen be, például hogy viszonylag kevés ismerettel rendelkeztek a befektetésekkel kapcsolatban, és a többi generációhoz képes jobban féltek a vagyonuk elvesztésétől, ugyanis első kézből tapasztalták meg szüleik példáján 2008-ban. Egy CFA kutatás szerint a Millennialok a pénzügyeiket illetően nem eléggé magabiztosak.

Vajon mi változott a világjárvány idején?

A Deloitte 2020-ban végzett felmérése szerint az Y generáció tagjai erősen elkötelezettekké váltak a pénzügyi felelősségvállalás és a megtakarítások iránt, valamint kedvező véleménnyel rendelkeznek a kormányok, a vállalkozások és a saját munkaadóik által a világjárványra adott válasz intézkedések kapcsán. A több mint 2000 Y generációs, 30 év alatti személy megkérdezésével végzett kutatás szerint, a többség a közelmúltban fordította figyelmét a pénzügyi jövője biztosítása felé. Kiderült, hogy a legtöbben a kiadások csökkentését, a megtakarítások optimalizálását és a befektetési portfólió bővítését tűzték ki célul. Számukra a gazdasági bizonytalanság nem újdonság, mert többségük átélte a 2008-as recessziót. Pénzügyi kilátásaik törékenységének ténye tehát figyelmüket a vagyonépítésre és a pénzügyi tudásuk bővítésére ösztökélte. Igyekeztek megtanulni, hogy hogyan tudják jövőbeli jólétüket biztosítani mert meggyőződésük szerint a tudás hatalom – tehát pénz is.

Ezért nem meglepőek az alábbi adatok sem a pénzügyeikről:

 • Az Y generáció több mint 66% -a szeretne többet tanulni a befektetések világáról.
 • 61%-uk úgy véli, hogy a pandémia jó alkalom a befektetés megkezdésére.
 • 20%-uk tervezi a befektetés megkezdését.
 • 27%-uk pedig már be is fektet a piacokon.

Azok közül, akik már befektetnek, legtöbben a részvények felé hajlanak:

 • Több mint 37%-uk aktívan fektet be részvényekbe és kötvényekbe.
 • 21%-uk szerez jövedelmet a részvényportfoliók felértékelődéséből.
 • 18%-uk pedig ingatlanba fektet be.

Bár az Y generáció félelme a kimaradástól (Fear Of Missing Out) megszokott kulcsszó, ez egyben egy életforma is. A hatékonyságra és az értékteremtésre való vágy, a jobb, gyorsabb és hatékonyabb megoldások keresése a pénzügyi technológiákra is kiterjed, és a fő cél minél kevesebb idő alatt minél jobb pénzügyi megoldások megtalálás és befektetési tranzakciók megkötése. Ezért nem meglepő, hogy az újdonsült Millennial befektetők közül sokan a DIY (csináld magad) eszközök és robo-tanácsadók felé fordultak. Egy robo-advisor szolgáltató, a Wealthsimple teljes ügyfélkörének száma például 54%-kal nőtt 2020 márciusában, áprilisban pedig hetente 7000 új felhasználót üdvözölhettek. Ben Reeves, a Wealthsimple befektetési igazgatója szerint ezen új ügyfelek 55%-a 34 évesnél fiatalabb. Továbbá egy másik befektetési alkalmazás, a Justwealth vezérigazgatója, Andrew Kirkland, szerint az Y generáció a vevőkörüknek körülbelül egyharmadát teszi ki. A regisztráló új ügyfelek többsége pedig a 24-35 éves korosztályba tartozik.

A DIY (csináld magad) befektetések számos tényező miatt egyre elterjedtebbé válnak a fiatal generáció körében. A digitális befektetési platformok csökkentik a befektetési minimumokat, megkönnyítve ezzel az elindulást kis mennyiségű betéti összeg mellett. A Millennialok számára igazi pozitívumként jelenik meg, hogy nincs szükség kényelmetlen és időigényes személyes megbeszélésekre, mindent saját maguk kényelmére – és hatékonyan – intézhetnek. Ezenkívül az internet tele van cikkekkel, oktatóanyagokkal és videókkal a befektetések lehetséges módjairól, és ez még nagyobb ösztönzés a fiatalabb befektetők számára saját befektetéseik megkezdésére.

Egy másik érdekes tendencia, hogy az Y generáció tagjai közül sokkal többen fektetnek be kriptovalutákba mint bármelyik másik korosztályból. Az Egyesült Királyságban egy Millennialokról készült felmérésből kiderült, hogy 20%-uknak van kriptovaluta befektetésük. Ez lényegesen magasabb, mint a többi generáció 3%-os átlaga. Sőt, a legalább 75 000 fontnyi befektetéssel rendelkezők körében ez az arány 29%. Az Y generáció növekvő kripto preferenciája nem meglepő jelenség. Ennek a generációnak a tagjai nem bíznak a tőzsdében, és inkább az alkalmazásalapú digitális befektetési alternatívákat részesítik előnyben, mint amilyenek a kriptovaluták is. De van még néhány kulcsfontosságú oka annak, hogy az Y generáció kedveli a kriptovalutáka:

 • A múltban a Bitcoin folyamatosan magasabb hozamot ért el a részvényekhez képest, kivéve egyetlen évet, 2018-at. Sőt, ha egy személy minden idők legmagasabb árán vásárolná meg a Bitcoint és egy egész életén át tartaná, portfóliója értéke akkor is pozitív lenne.
 • Az Y generáció szívesen kezeli a Bitcoint, mint nyugdíj befektetést, két fő ok miatt. Először is, ez a generáció még nagyon messze van a nyugdíjtól, így megengedhetik maguknak, hogy vállaljanak bizonyos kockázatokat. Másodszor, átélték a lakásválságot, amelynek oka az volt, hogy a bankárok és brókerek játékot űztek az olyan „biztonságos” befektetésekkel, mint a részvények és az ingatlan. A Bitcoin volatilitása és kockázata ehhez képest nem okoz nagy veszélyt számukra.
 • Az Y generáció az internet fejlődésével együtt nőtt fel. Inkább digitális pénztárcákkal és online banki szolgáltatásokkal fizetnek, mint például a Bitcoin, ami a digitális világ pénzneme, mivel ez nekik sokkal természetesebb.

Noha az Y generációt a járvány súlyosan érintette, mégis őket nevezhetjük a legagilisabb, legrugalmasabb generációnak, ha a gazdasági ellenálló képességről van szó. Tovább haladva az időben az várható, hogy a Millennialok még nagyobb hányada fektet majd be és teszi mindezt a kriptovaluták piacán.

WHY CHOOSE DORSUM

OUR CORE COMPETENCIES

20 years of experience ikon
20 YEARS OF EXPERIENCE
The company was established in 1996 and since that it has grown from a few employees into an organization with a staff of 300 for delivering integrated investments IT solutions.
Experienced project team ikon
EXPERIENCED PROJECT TEAM
We have an experienced project team, with team members working at Dorsum almost since the beginning, gaining a lot of experience in multinational and broad projects.
Continuous product innovation ikon
CONTINUOUS PRODUCT INNOVATION
We are delivering solutions based on the trends we monitor and on the knowledge we gathered over the decades. We listen to our customers to create innovative solutions.
Long term support ikon
LONG TERM SUPPORT AND PARTNERSHIP
We support our clients by offering them unique cooperation throughout the lifecycle of the products, managing expectations in terms of functionality, time and budget.

WOULD YOU LIKE TO LEARN MORE?

Simply write us a message and we will be in contact with you soon!

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.