FINTECH PIACI KÖRKÉP 2. RÉSZ – A TOP 10 CÉG 2020-BAN

dorsum fintech blog

Ahogy legutóbb ígértük, blogunkban ezúttal a Fintech piac leginnovatívabb vállalatait és szolgáltatóit vizsgáljuk meg. Az innovativitás nehezen mérhető jellemző, ezért mutatóként a Forbes Fintech 50 kutatását fogjuk használni, amely a top 50 vállalatot az elnyert befektetések és finanszírozások alapján azonosította be. Mi most ebből az 50-ből a top 10 társaságra koncentrálunk. Az így létrejött lista azért jó mérce, mert demonstrálja a befektetők innovatív ötletekbe és üzleti modellekbe vetett bizalmát.

A 10 legkiemelkedőbb Fintech vállalkozás a 2020-as finanszírozások alapján:

Stripe Fizetési megoldások  1000 M $ San Francisco, Kalifornia
Credit Karma Személyes pénzügyek  869 M $ San Francisco, Kalifornia
Chime Személyes pénzügyek  805 M $ San Francisco, Kalifornia
Affirm Személyes pénzügyek  800 M $ San Francisco, Kalifornia
TransferWise Fizetési megoldások  689 M $ London, Anglia
Root Insurance Biztosítás  528 M $ Columbus, Ohio
Coinbase Blockchain és Bitcoin  525 M $ San Francisco, Kalifornia
Toast Fizetési megoldások  498 M $ Boston, Massachusetts
Kabbage B2B finanszírozás  489 M $ Atlanta, Georgia
Lemonade Biztosítás  480 M $ New York, New York

Lássuk ezeket a vállalatokat részletesebben is.

Stripe

Ez a platform az online fizetések befogadását teszi lehetővé a vállalkozások számára. Az ügyfelei között a kis weboldalaktól kezdve egészen az Amazonig és a Facebookig találunk vállalatokat. A Stripe olyan API-kat biztosít, amelyeket a webfejlesztők felhasználhatnak a fizetésfeldolgozó weboldalakba és mobil alkalmazásokba integrálva. 2018. áprilisában a cég kiadta a “Radar” névre keresztelt, visszaélések elleni eszközét, amely megakadályozza a csaló ügyleteket. Emellett 2018-ban a vállalat kibővítette szolgáltatásait és számla kiállító terméket is létrehozott online vállalkozások számára. A szolgáltatás a Stripe platformon működik, lehetővé téve a vállalkozások számára, hogy kezeljék az előfizetések havonta ismétlődő bevételeit és a számlázást. 2019-ben a Stripe egy új vállalati hitelkártyát, valamint a kisvállalkozók számára hiteleszközöket indított el, amelyek automatikusan visszafizetésre kerülnek a hitelfelvevők részére kifizetett vásárlások összegéből.

Credit Karma

A Credit Karma legjobban ingyenes hitel- és pénzgazdálkodási platformként vált ismertté, de a szolgáltatásai között szerepel az ingyenes adó-előkészítés, az ingatlan-adatbázisok nyomonkövetése, valamint a hitel kimutatási hibák azonosításának és rendezésének eszköze. A Credit Karma bevételei azokból a sikeres hitelkártya, személyi-, lakás- és autókölcsön vagy autóbiztosítás ügyletekből jönnek, amiket a felhasználók rajtuk keresztül kötnek meg. A Credit Karma adózás segítő eszközöket, kölcsönöket, hitelkártyákat, személyigazolvány-lopás elleni védelmet és hiteleszközöket is kínál, például a Credit Score Simulator-t, amely szimulálja a lehetséges pénzügyi műveletek hatását a felhasználó hitelképességére, és testreszabott pénzügyi ajánlásokat is tesz az egyes felhasználók hitelprofilja alapján.

Chime

A Chime digitális bank ingyenes számlavezetést nyújt, azzal a kiegészítő lehetőséggel, hogy a vásárlásokat automatikusan felkerekíti, a különbözetet pedig megtakarítási számlákon helyezi el. Ez a digitális bank bankkártyát, díjmentes folyószámlahitelt nyújt 100 dollárig, és két nappal korábbi hozzáférést is biztosít a fizetési csekkhez. Tehát a Chime mint neonbank, a Monzohoz és az N26-hoz hasonlóan az összes digitális banktól elvárható értékkínálattal is rendelkezik: online számlanyitást, ingyenes ATM használatot és díjak nélküli számlavezetést nyújt. Ami pedig egyedülálló, hogy folyó- és megtakarítási számlákat és gyorsabb csekk kifizetést kínál, mint versenytársai.

Affirm

Az Affirm az értékesítési pontokon nyújt finanszírozási megoldást, ami azt jelenti, hogy a szolgáltató akkor jelenik meg, ha valaki vásárolni készül egy online kereskedőtől. Az Affirm finanszírozást nyújt a Walmart, a Wayfair bútorüzlet, a Casper matrac üzlet, az Expedia utazási oldal és több mint 2000 további kereskedő vásárlói számára. A fogyasztóknak az online vásárlás közben azonnali, fix kamatú kölcsönöket kínálnak. Ezek a kölcsönök általában három, hat vagy tizenkét hónapra szólnak díjak nélkül 10–30%-os éves kamatlábbal, a hitelfelvevő hitelképességétől és más adataitól függően. Az Affirm alkalmazása lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy előzetesen már regisztráljanak és hitel kalkulációjukat elvégezzék az esetleges finanszírozási lehetőségek előtt.

TransferWise

A vállalat nemzetközi pénzátutalásokat hajt végre átlagosan mindössze 0,7% -os tranzakciós költséggel, szemben az amerikai bankok 4-5% -ával, országokon belüli pénznemek közötti egyeztetéssel. A társaság több, mint 750 valutát támogat a világ minden tájáról, beleértve GBP, USD, EUR, AUD és CAD valutákat, így több devizában is lehetséges számlát vezetni. A TransferWise a kifizetést nem úgy intézi, hogy a küldő pénzét közvetlenül a címzettnek utalja, mint a SWIFT esetében, hanem először összegzi az összes létrejött tranzakciót és utána történik a kifizetés. Tehát a TransferWise létrehoz különböző valuta alapokat és ezeket használja a helyi banki átutalással történő kifizetésekhez. Így elkerüli a valutaátváltást és a határokon átnyúló transzfereket. Tavaly a TransferWise betéti kártyát is indított, amely díjmentes vásárlást és ATM-használatot tesz lehetővé szerte a világon.

Root Insurance

Ez a személygépjármű biztosító minősíti az ügyfeleket és a tarifáit úgy határozza meg, hogy először figyelemmel kíséri a regisztráló vezetési stílusát egy okostelefon-alkalmazással, amely 200 változót mér (pl. fékezési mód, levezetett kilométerek, stb.). Tehát a Root Insurance megköveteli a járművezetőktől, hogy töltsék le mobilalkalmazásukat, és néhány hétig tesztvezetést végezzenek, miközben az alkalmazás figyelemmel kíséri a vezetési stílust is a háttérbenHa a sofőr sikeresen teljesíti a vezetési tesztet, a cég kiszámolja a biztosítás összegét, amely részben a tesztvezetés során kiszámított vezetési pontszámon alapul. A szolgáltató azt hirdeti, hogy csak megbízható járművezetőket biztosítanak, hogy alacsonyan tartsák a díjakat. Tavaly a cég házon belüli kártérítési eljárási lehetőségeket is indított, kibővítette a biztosítások palettáját, és lehetővé tette az ügyfelek autójából, lakásából vagy szállodai szobájából ellopott ingóságok fedezését is.

Coinbase

Miután biztonságos és előírásoknak megfelelő kriptovaluta váltóként sikeresen pozícionálta magát, a Coinbase már kriptovaluta-letétkezelői szolgáltatást is kínál intézményeknek, valamint személyes pénztárcát és új valutákat is biztosít, azok számára, akiknek fontos pénzügyeik titkosan tartása. A bróker közvetít Bitcoin, Bitcoin Cash, Ethereum, Ethereum Classic, Litecoin, Tezos és még sok más fiat-valutát (vagy más néven hagyományos valutát) körülbelül 32 országban, valamint bitcoin tárolást és tranzakciót is biztosít 190 országban világszerte.

Toast

A Toast értékesítési pontokon kínál szoftvert főleg éttermek számára, amellyel kezelni tudják a fizetéseket, a foglalásokat, az online megrendeléseket, a bérszámfejtést és a hűségprogramokat. Tehát a Toast egy felhőalapú éttermi szoftvercég. 2019-ben elindította maximum 250 000 dolláros összegű kisvállalkozásokat célzó kölcsöneit is. A Toast-ot több ezer vendéglőben használják az Egyesült Államokban, a kis kávézóktól kezdve egészen az országos vállalkozásokig.

Kabbage

A Kabbage közvetlenül a kisvállalkozások és a fogyasztók számára nyújt finanszírozást egy automatizált rendszeren keresztül, amely pár perc alatt akár 250 000 dolláros kölcsönt is jóváhagyhat. A társaság számos tényező alapján automatizálja a finanszírozási döntéseket, ideértve az üzleti volument, a vállalkozás korát, a tranzakciók mennyiségét, a közösségi média tevékenységét és a hitelképességét. A Kabbage 2015. májusában vezette be a Kabbage kártyát, lehetővé téve a vállalkozások számára, hogy fizethessenek az árucikkekért az értékesítés helyén, a Kabbage-számlához kötött kártyával. 2019. októberében pedig elindult a Kabbage Payments fizetés-feldolgozó eszköz, amely segíti a kisvállalkozásokat a számlák és a követelések kezelésében. Továbbá a szolgáltatónak egy ingyenes, teljesen automatizált eszköze is van a kisvállalkozások számára a cash flow-k kiszámításához és előrejelzéséhez.

Lemonade

A Lemonade egy biztosítás szolgáltató, mely a lakást bérlőknek havonta 5 dollárért, a háztulajdonosoknak pedig havonta 25 dollárért nyújt biztosítást. Mesterséges Intelligencia segítségével 90 másodpercen belül jóváhagyják a fedezetet, és három perc alatt kifizetik a követeléseket. Céljuk a felesleges követelések elhárítása azáltal, hogy a többletek, a jogos követelések, költségek és a rögzített díjak után fennmaradó összegek adományozására ösztönzik ügyfeleiket. A Lemonade biztosítási szabályokat hoz létre és chatbotok segítségével kezeli az igényeket asztali és mobil alkalmazásokon keresztül. Üzleti modellje szerint a jegyzési nyereséget az ügyfelek által választott nonprofit szervezeteknek adják. Jelenleg 26 államban, Washington DC-ben és Németországban van jelent a Lemonade, de az Egyesült Államokban és Európában terjeszkedik a vállalat.

Jelenleg tehát a fent bemutatott vállalatok foglalják el a vezető szerepet a Fintech szolgáltatók piacán. De minden nap újabb és újabb cégek jelennek meg és kínálnak eddig ismeretlen megoldásokat a pénzügyek intézésére. Sőt ezek a vállalatok egyre innovatívabb üzleti modellekkel rendelkeznek, felhasználóközpontú szolgáltatásokat kínálnak, és jól kidolgozott alkalmazásokkal rendelkeznek, amelyek mind nagyon fontos elemei az ügyfelekért vívott harcnak. A Dorsum éppen ezért abban segít a tradicionális szolgáltatóknak, hogy a Fintech vállalatokkal versenyképes stratégiát tudjanak megvalósítani. Kérje üzleti tanácsadó csapatunk útmutatását, és tegye meg az első lépést még ma!

Forrás:

www.forbes.com

Az említett vállalatok honlapjai.

Kérdésed van?

Ha érdeklődsz megoldásink iránt, vedd fel velük a kapcsolatot az űrlap segítségével!