FENNTARTHATÓSÁG A VAGYONKEZELÉSBEN II. – AZ SFDR MEGFELELÉS POTENCIÁLIS ELŐNYEI

esg in wealth management blog by dorsum

Legutóbbi cikkünkben bemutattuk azokat a lehetőségek és kihívásokat, amelyek a vagyonkezelők előtt állnak az ESG befektetések és az azokhoz fűződő ügyféligények folyamatosan változó világában. Sorozatunk legújabb részében mélyebben bemutatjuk, hogy az SFDR (Sustainable Finance Disclosure Regulation), azaz a pénzügyi szolgáltatási ágazatban a fenntarthatósággal kapcsolatos nyilvánosságra hozatalról szóló rendeleti megfelelésnek milyen ügyféloldali előnyei lehetnek.  

A fenntartható befektetési termékek széles választéka és az ágazat közös ESG előírásainak hiánya megnehezíti a fenntartható befektetési lehetőségek összehasonlítását. Az SFDR alapvető célja, hogy a piacon elérhető zöld, fenntarthatósági befektetési és megtakarítási termékekkel kapcsolatos információk a befektetők számára informatívabbak, egyértelműbbek és megbízhatóak legyenek, ezzel a tudatosságon túl hozzájárulva a termékkínálat növekedéséhez is.  

Az SFDR értelmében az érintett pénzügyi szereplőknek első szinten már meg kell felelniük a nyilvánosságra hozatali követelményeknek 2021. március 10. óta. Ettől a dátumtól kezdve fokozatosan kerülnek bevezetésre a további szabályozások, június 30. és december 30-i soron következő időpontokkal. Bár még a rendelet korántsem tekinthető befejezettnek, már most látszik, hogy igen sokrétű kötelezettségekkel kell szembenéznie a befektetés szolgáltatási piacnak. Az előírások kiterjednek szervezeti és termék szintre is, folyamatos, periodikus és szerződés előtti közzétételi kötelezettségekkel. 

Hosszabb kifejtés nélkül is egyértelmű, hogy ESG témakörben a szabályozói oldalnak való megfelelés során bőven akad tennivalója a befektetési területen működő vállalkozásoknak.  

A felügyeleti nyomáson kívül a fogyasztói nyomás is igen erősen érzékelhető az ESG befektetések területén. Több európai kutatás eredménye alapján a lakossági ügyfelek 70%-a érdeklődik a fenntartható befektetések iránt.  

Ez a fajta „érdeklődés” jól megragadható például, ha az Európai Unió területén elérhető befektetési alapokat vizsgáljuk: 2020. negyedik negyedévében, ahogy az ábrán is látszik, a befektetési alapok új csoportokba rendezése a fenntarthatósági elvek figyelembevételével az összes európai alap változásának 45% -át tették ki. A fenntartható alapok ma már az európai alapok több mint 10% -át teszik ki.  

esg fund flows

A befektetők 56% -a azt szeretné, ha tanácsadóik aktívabban segítenék őket abban, hogy pozitív hatást gyakoroljanak befektetéseikkel. Vagyis a vagyonkezelés területén a fogyasztók (a befektetők) nyitottsága a tanácsadókkal és a befektetési vállalkozásokkal szembeni igényeik, elvárásaik növekedéséhez vezetett. 

Az iparág számára mindig is kihívás volt, hogy a legokosabb és legköltséghatékonyabb módon alkalmazkodjon a szabályozás változásához. Amikor a megfelelés kéz a kézben jár az ügyfelek igényeivel, akkor bár a feladat végrehajtása kihívást jelenthet, a végeredmény nem csak egy újabb kötelezettség kipipálása lehet, hanem növekedési, profitszerzési lehetőség is az erősödő piaci igények korai, átfogó kiszolgálásával. 

Tehát az SFDR megfelelés nem feltétlen csak egy jogszabályi kötelezettség teljesítése, hanem lehetőség az ügyfelek igényeinek kielégítésére is. Kis túlzással elmondható, hogy a befektetők éheznek az ESG termékekre és az ezekhez kapcsolódó megbízható információkra. Tehát az ESG területén végrehajtott változtatások nemcsak az SFDR- kötelezettségek teljesítésének minimális szintjét jelenthetik, hanem az ügyfélélmény releváns gazdagítását is. 

Ha valamikor, akkor most tényleg van alapja annak az elcsépelt mondatnak, hogy a kötelező megfelelés értéknövelő tevékenységgé alakítása kulcsfontosságú a versenyelőny fenntartásához és megszerzéséhez.  

A Dorsumban mi is arra törekszünk, hogy segítsünk a vagyonkezelőknek megteremteni a megfelelő egyensúlyt a szabályozási változásokra való felkészülés és az ügyfelek igényeinek kielégítése között. Ügyfél és tanácsadói szoftvermegoldásaink már felkészültek az ESG befektetések kezelésére, erről bővebben következő blog cikkünkben is beszámolunk majd.  

Források:

Morningstar (2020)

Deloitte (2017)

Capgemini (2020)

Wealthprofessionals (2020)

Kérdésed van?

Ha érdeklődsz megoldásink iránt, vedd fel velük a kapcsolatot az űrlap segítségével!