5 + 1 TIPP ÚJ BEFEKTETŐK MEGSZERZÉSÉHEZ

financial app blog

Az ügyfelek egyre nyitottabbak digitális és online megoldásokra, mint korábban, de sajnos sok hagyományos pénzintézet nem tud megoldást kínálni erre az újonnan kialakult szükségletre. Már bemutattuk ezt az ellentmondást korábbi cikkeinkben, illetve mélyrehatóbban is vizsgáltuk a távolról nyújtott szolgáltatásokban rejlő lehetőségeket legutóbbi tanulmányunkban. Úgy döntöttünk, most más szemszögből is utánajárunk a kérdéskörnek, mégpedig egy ügyfél szemszögéből, aki befektetné a pénzét, de nem tudja, merre induljon. A belföldi szolgáltatók nehézkes és bonyolult procedúráikkal sajnos nem szerepelnek jól a számlanyitási palettán.

Akkor hát mihez kezd majd az a potenciális ügyfél? Természetesen keresésbe kezd az interneten.

Sajnos a „legjobb alkalmazások” kulcsszó keresése bármely kategóriában inkább eltántorítja, mintsem segítené a fogyasztót, mivel a találatok száma megdöbbentően sok, legyen szó a „Fotózás”, a „Főzés” vagy az egyszerű jegyzetelő alkalmazás kereséséről. Csak a Google Play áruházban több, mint 250 alkalmazás található a „Pénzügy” kategóriában, ráadásul szinte mindegyiknek legalább 4 csillagos értékelése van – könnyű tehát belátni, hogy miért olyan nehéz megtalálni azt a szolgáltatót, amely valóban megfelel az új ügyfelek igényeinek.

Nem meglepő, hogy sok webhely kínál megoldást a tömérdek app tengerében, különböző Top 10, Top 5, Top akárhányas számozott listákkal, hogy könnyebben kiigazodhassanak az érdeklődők. Ha arra keresünk rá, hogy a „legjobb pénzügyi alkalmazás”, akkor olyan oldalakra bukkanunk, mint a „8 legjobb pénzügyi tervező app” vagy az „5 legjobb költségvetéskövető app” és még sorolhatnánk. Mi a probléma ezekkel? Először is az, hogy ilyen listákból legalább annyit találunk, mint magukból a megoldásokból. Másodszor pedig az, hogy sok esetben ezek a cikkek vagy kimondottan szponzoráltak, vagy olyan szolgáltatók natív cikkei, akik igencsak érdekeltek az adott témában megoldást nyújtani.

Noha jó ötletnek tűnhet egy bank marketing osztályának, a digitális világban jártas felhasználók tudják, hogy a szponzorált tartalom gyanús, még akkor is, ha maga a termék jó. Tehát valószínűleg keresni fognak független forrásokat is, mint például a www.brokerchooser.com, amely értékeli és összehasonlítja a szolgáltatókat és megoldásaikat különböző szempontok szerint, mint például ügyfélszolgálat, számlanyitás, minimális befizetési összeg, várakozási idő, stb. Ez már sokkal meggyőzőbb lehet, ugyanakkor néhány kérdést még így is hagyhat maga után, például, hogy mi lehet a különbség a TD Armitrade „4.5” -ös és a Fidelity „4.4” -es online platform értékelése között.

Ez az a pont, amikor az ügyfél már inkább megnézi a legjobbnak ítélt megoldások honlapjait, és maga dönti el, hogy melyik társaságot választja befektetései kezeléséhez.

Tehát ahelyett, hogy összeállítottuk volna a legjobb vagyonkezelési alkalmazások hétszáznegyvennyolcadik listáját, összegyűjtöttünk inkább néhány bevált gyakorlatot, amelyeket a legjobb szolgáltatók használnak új ügyfeleik megszerzésére. Ezek a vállalatok magas pontszámmal rendelkeznek a független listákon, tehát a piac többi szereplőjének érdemes lehet példát venni róluk.

Ezeket a bevált gyakorlatokat a következő 5 + 1-es listába rendszereztük:

  1. ELSŐ BENYOMÁS
  • Egy letisztult, könnyen áttekinthető és azonnal értelmezhető felülettel érdemes üdvözölni az új látogatót a honlapon. A fiók megnyitására felszólító gomb az első dolog, amit észreveszünk a vizsgált szolgáltatók főoldalán. Amint rákattint az ügyfél erre a gombra, nem lehet többé semmi kétsége arról, hogyan kell pár kattintással véghez vinni a regisztrációt és a számla megnyitását. Csábító lehet, hogy azonnal felsoroljuk az összes terméküket és szolgáltatásukat, de ez az infótömeg inkább elriasztja az érdeklődőt. Maximum három pontot érdemes kiválasztani, amit a fejlécben bemutatunk, a többi szolgáltatást pedig egy lentebbi szekcióban vagy egy lenyitós menüben érdemes elhelyezni.
  1. AZONALI KÉSZPÉNZES AJÁNLATOK
  • Egy ilyen intenzív versenyben fontos ösztönözni a regisztrációt és a számlanyitást. Az ingyenes számlavezetés és az alacsony kereskedési díjak évek óta alapvető részei az ajánlatoknak, ezért nem elegendőek ahhoz, hogy megüssék az ügyfelek ingerküszöbét. Szóval mi lehet jobb annál, ha nem kell fizetnünk? Természetesen az, ha pénzt kapunk! Sok vállalat ezért automatikusan jóváír az új ügyfelek újonnan megnyitott számláján azonnali pénzeszközöket, akár 200 dollárnyi összegben is (Chase). Mások pedig az ajánlói programokkal aratnak sikert, ahol mind a meghívott, mind a meghívó fél bónusz pénzt kap a számlájára a regisztráció során.
  1. DEMÓ LEHETŐSÉG
  • Noha a mai sztenderdek szerint sok pénzügyi szolgáltató webhelye továbbra is elavultnak hat, azért egy vonzó kezdőoldal összeállítása egyre könnyebb és elterjedtebb a piacon. Hogyan lehet tehát meggyőzni az ügyfelet arról, hogy egy digitális szolgáltatás több, mint egy színes-szagos nyitókép és a jól hangzó szlogen? Egyszerű: engedjük kipróbálni a szolgáltatást. Végigvezetni a felhasználót dummy adatokkal a konkrét digitális folyamaton meggyőzőbb lehet, mint bármilyen marketing szöveg vagy hívószó. Még ha a felhasználó nem is megy végig a teljes bemutatón, maga a tény, hogy a vállalat eléggé magabiztos ahhoz, hogy szabadon kipróbálhatóvá teszi a folyamatait, önmagában is elég meggyőző, hogy bizalmat alakítson ki a fogyasztóban.
  1. OKTATÁS
  • A demóhoz hasonlóan a legmagasabb besorolású webhelyek nem hagyják potenciális ügyfeleiket a folyamat bármely részével kapcsolatban magukra, és részletes oktató tartalmakat tesznek elérhetővé minden ponton. Legyen az általános piaci információ, blogok befektetési tippekkel vagy egy részletes ismertető. A tapasztalatlan befektetők magabiztosabbak lehetnek az első lépés megtételében, amikor tudják, hogy a szolgáltató hajlandó időt szánni az oktatásukra, támogatásukra.
  1. DOKUMENTÁCIÓ ÉS HITELESÍTÉS
  • Mielőtt még a bemutató verziót kipróbálnák, az ügyfelek már a legrosszabb bürokráciára számítanak, ezért fontos, hogy a számlanyitás megkezdése előtt ismertessék velük, hogy milyen dokumentációra lesz szükségük. Ezzel tehát érdemes már az elején őszintének lenni (az ügyfelek elárultnak és dühösnek érezhetik magukat, ha a folyamat közben jönnek rá, hogy nem rendelkeznek az összes szükséges dokumentummal, és újra kell majd kezdeniük az egészet). Ráadásul ha a folyamat teljesen papírmentes, azt minél jobban érdemes hangsúlyozni, már a számlanyitás hívógombjára kattintáskor, mivel ez az egyik legnagyobb előny bármilyen digitális szolgáltatás esetén.

+1 HOZZÁFÉRHETŐSÉG

  • És végül: nincs nagyobb csalódás, mint mikor az ügyfél számára az igényeinek tökéletesen megfelelő szolgáltatás kiválasztása után derül csak ki, hogy az nem érhető el az adott országban vagy egy meghatározott befektetői osztály számára van csak fenntartva. Tehát, ha a szolgáltatásaink csak bizonyos csoportoknak érhetőek el, vagy ha a számla megnyitásához komolyabb minimum egyenleg szükséges, ügyeljünk arra, hogy erről előre tájékoztassuk a fogyasztókat. Azon potenciális ügyfelek, akiket emiatt veszítenénk el, igazából nem is tartoznak a célcsoportba, de azok, akik viszont igen, nagyra becsülik majd az őszinteséget.

Tehát továbbra is fennáll a kérdés, vajon van-e a világon legjobb pénzügyi alkalmazás, szolgáltatás vagy szolgáltató? Nincs. De vannak olyanok, akik tudják, hogyan lehet kielégíteni az ügyfeleik igényeit, és sikerül szolgáltatásukat olyan módon bemutatni, hogy mindennap újabb és újabb ügyfeleket győzzenek meg.

Azoknak pedig, akik úgy érzik, lenne még mit fejleszteniük, és most el is kezdtek jegyzetelni, van egy jó hírünk: forduljanak hozzánk bizalommal, tanácsadóink szívesen nyújtanak további információkat.

Kérdésed van?

Ha érdeklődsz megoldásink iránt, vedd fel velük a kapcsolatot az űrlap segítségével!